0 212 916 16 99

Plaka Tanıma (LPR) Sisteminde Dikkat Edilecek Hususlar

blog

Plaka Tanıma (LPR) Sisteminde Dikkat Edilecek Hususlar

Piyasada iki tip plaka kamerası vardır;

Birincisi; gerçek LPR sistemler genellikle 1000 dolardan fazla maliyetlidir, belirli hızlarda seyahat eden araçlarda plakaların gündüz ve gece okumalarını test etmiş ve bir tür raporlama işlevine sahip bir tür yazılım veri tabanı ile ara yüz oluşturma yeteneğine sahiptir. Genellikle otoban hızlarında seyahat eden bir veya daha fazla aracı şeridinde ilerlerken plakalarını okuyabilirler ve plakayı aydınlatmak için bir tür yerleşik veya isteğe bağlı yayılabilir kızılötesine sahiptirler. Ancak; yansımanın tümüyle olduğu noktaya kadar fazla aydınlatmadığı durumlarda ek aydınlatma kullanılmaktadır.

İkincisi; çoğu tüketici ve küçük ve orta ölçekli işletmeler, araba yollarına, sokaklarına ve kavşaklarına giren veya çıkan araç plakalarını veya bilinen giriş/çıkış noktalarını okuyabilmek için kamera başına birkaç yüz dolardan fazla harcamayı tercih etmezler. Bu kameralar LPR için tasarlanmamıştır, bu nedenle araç hızları test edilmemiştir veya etkin şerit aralığı yoktur.

LPR / LPC kameraları araştırırken dikkate alınması gereken faktörler:

Fiyat ve bütçe: Bu en önemli faktördür, çünkü bütçe düşürüldükçe olması gereken donanımlardan ve kaliteden ödün verilmesi gerekmektedir. Genellikle otopark ve site girişlerinde çok ucuz maliyetli ürünler tercih edilmektedir. Son dönemlerde artan hırsızlık, asayiş ve terör olaylarını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın standart hale getirdiği, başarıyla uygulanan ve kullanılan ürünler riski minimize etmektedir.

Raporlama ve entegrasyon: Bir çeşit DVR veya NVR kullanmaya ek olarak, piyasada raporlamaya izin veren araç plakaları veri tabanını derleyen LPR veya ANPR yazılım seçenekleri vardır. Standart raporlama özellikleri tipik olarak, belirli karakterlerle başlayan veya biten, belirli plakaları kara listeye alan (örneğin bir şirketteki eski çalışanlar veya okuldaki sınır dışı edilen öğrenciler) plakaları listeleme veya filtreleme ve bir aracın sayısını sayma veya listeleme yeteneğini içerir. Bu işlevlerin yerine getirilebilmesi için plaka tanıma sisteminin ortak bir veri tabanına sahip olması gerekmektedir. Ayrıca şüpheli bir durumunda güvenlik görevlilerine otomatik bilgilendirme yapabiliyor olması da veri tabanının sağladığı faydalardan biridir. Bu sebeplerden plaka tanıma sistemlerinin bir veri tabanına bağlı olması oldukça önemlidir.

Hız  ve kare hızı: Hareketli araçlar için, kameranın kare hızı en az 30 fps (saniyede kare) veya daha fazla olarak ayarlanmalıdır. Araç hızı ne kadar yüksek olursa, çerçeve hızı da o kadar yüksek olmalıdır.

Şerit sayısı: Gerçek LPR kameralar, aynı anda en az 2 şeritten geçen araçların plakalarını okuyabilmektedir. Burada en önemli faktör kamera ve lens seçiminin en iyi şekilde yapılmasıdır.

LPR / LPC kameraları en iyi verimi alabilmek için dikkate alınması gereken faktörler:

Açı, mesafe ve montaj yeri: Kamerayı aracın plakasına dik olabildiğince yakın monte etmek önemlidir. Bu, kafa üstü açı anlamına gelir. En etkili açı yatayda 15 dereceden, dikeyde ise 30 dereceden fazla olmamalıdır. Kameranın daha yüksek bir yere monte edilmesi gerekiyorsa, örneğin bir otoyol veya yola, plakaları daha uzak bir mesafede yakalamalıdır. Bu mesafe ise yaklaşık 18-25 metre aralığında olmalıdır.

Aydınlatma ve pozlama: En yüksek plaka tanıma okuma oranı için LPR/LPC kameralar ortama göre yapılandırılmalıdır. Araç ne kadar hızlı hareket ederse, pozlama o kadar hızlı olur. Pozlama süresi azaldığından dolayı mercekten daha az ışık geçeceğinden daha fazla kızılötesi ışık gerekir. LPC kameralar için, kameraya giren ışık miktarı oranında o kadar düşüktür ki güneş battıktan sonra kamera neredeyse siyah olacaktır. Gündüz ve gece boyunca en iyi çekimleri elde etmek için bir LPC kamerayı gece kızılötesi ile çalıştırmak en iyi sonucu vermektedir. Ayrıca, bir LPC kamerada HLC veya WDR varsa, her ikisinin de etkinleştirilmesi gerekir. HLC veya WDR, parlak farların engellenmesine yardımcı olur, böylece plaka daha kolay okunabilir. Gerçek WDR veya geniş dinamik aralık, güneşli asfalt, ıslak asfalt vb. gibi yansıtıcı yüzeylerin maruziyetini eşitlemeye yardımcı olabilir. DWDR neredeyse WDR kadar etkili olmadığından WDR'yi DWDR (dijital WDR) ile karıştırmamak gerekiyor.

Starlight düşük hızlarda seyahat eden araçlar için daha idealdir. Starlight ile görmek için kameranın kızılötesi modunun devre dışı bırakılmış olması gerekir.

Hava koşulları: Zamanla, dış ortam şartlarından kaynaklanan lens önünü kirlenmesi yâda tamamıyla görüş açısının kapanması nedeniyle periyodik olarak bakımının yapılması gerekmektedir.

Bakım: Zamanla, değişken odaklı lensli bir kameranın yeniden odaklanması gerekebilir. Uzaktan netleme kamerasını (motorlu lens olarak da bilinir) kullanmak iyi bir fikirdir, böylece yeniden odaklamak için kameraya gitmenize gerek kalmaz. İnternet erişimi olan (kamera veya DVR / NVR'ye) motorlu lensli bir kamera kullanıyorsanız, kamerayı yeniden odaklayabilmeniz için kameraya uzaktan oturum açabilmeniz gerekir. Uygun uzaktan erişim sağlamak için bağlantı noktalarının yönlendirildiğinden emin olun.