0 212 916 16 99

Doğru Ethernet Anahtarı Seçimi Nasıl Yapılır?

blog

Doğru Ethernet Anahtarı Seçimi Nasıl Yapılır?

Ethernet anahtarlar, hem ayrı üretim hem de proses endüstrilerindeki sayısız fieldbus'ların yerini almak için hızla tercih edilen bir ağ haline geldiğinde, kontrol ve bilgi ağı altyapınızı oluşturan ürün seçiminiz, sürecinizin diğer bölümleri kadar kritik hale gelir.

Aşağıda, ethernet anahtarlarınızı akıllıca seçmenize yardımcı olacak beş basit adım verilmiştir.

1. Ethernet anahtarınızın tesisinizdeki üretim ortamının zorluklarını karşılayabilmesini sağlamanın ilk adımı, anahtarınızın çevresel özelliklerini tesisinizde bulunan diğer otomasyon ekipmanlarıyla eşleştirmektir. Sıcaklık, nem, şok, titreşim ve gürültü bağışıklığı özelliklerini okuyun ve karşılaştırın. Çoğu müşteri, otomasyon ekipmanlarının 10-15 yıl sürmesini beklemektedir ve ethernet anahtarlardan da aynı şeyi beklemektedir. Ekipmanın bu süre boyunca hayatta kalması gerektiğinden, fanlardan kaçınmalı ve güç kaynaklarınıza da özel dikkat göstermelisiniz. Bazı otomasyon ekipmanlarının sadece bir kontrol kabininde çalışması amaçlanırken, diğer ekipmanlar doğrudan makinelere monte edilmiş halde hayatta kalabilir, aynı durum endüstriyel anahtar seçenekleriniz için de geçerlidir.

2. Ethernet anahtar seçiminiz, ağ altyapınızdaki rolüne ve konumuna bağlıdır. Altyapı ile anahtarlar hiyerarşisine sahip iyi tasarlanmış bir ağ önem arz etmektedir. Ağınız yalnızca cihaz ekleyerek ve bir anahtarı diğerine bağlayarak bir plan yapmadan büyüdüyse, tasarımını hiyerarşik bir altyapı olarak güncellemeyi güçlü bir şekilde düşünmelisiniz. Gelecekte daha da genişleme yeteneğinizi ve ağınızın yönetilebilirliğinin yanı sıra genel performansını ve güvenilirliğini de geliştireceksiniz. Hiyerarşik bir ağ altyapısının ana hatları aşağıdadır:

Omurga: Ağ trafiğini taşımak için çok yüksek kapasiteli, yüksek performanslı anahtarları birbirine bağlayarak bir ağ omurgası oluşturabilirsiniz. Fiber anahtarla bağlı 10G veya daha yüksek hızlarıyla omurgadan omurga bağlantı noktası performansına göre tipik anahtarları seçin.

Dağıtım/Çalışma Grupları: Bir sonraki katmanda, genel altyapınızın güvenliğini, güvenilirliğini ve yönetimini geliştirmek için çok büyük ağınızı birkaç küçük ağa bölmenizi sağlayan ethernet anahtarlar bağlayın. Burada seçtiğiniz ethernet anahtarlara genellikle çalışma grubu veya dağıtım katmanı anahtarları denir. Alt katmanları ve/veya VLAN'ları (sanal yerel alan ağları) yapılandırarak ağınızı daha küçük bölgelere veya segmentlere bölmek için bu katmanlara ihtiyaç duyulduğundan, “Katman 3 (Layer3)” veya “Yönlendirici (Router)” işlevine sahip anahtarlar arayın. Bu dağıtım anahtarları genellikle 1G hızlarında omurga anahtarlarına bağlanırken, 1G veya 100M'de altındaki “kenar” anahtarlarına bağlanır.

Kenar: Her bölgenin içinde, genellikle birlikte zincirlenen ve daha sonra Katman 3 çalışma grubu anahtarlarından birine bağlanan bir dizi “kenar” anahtarı bulacaksınız. Bugün bir fabrikadaki çoğu ethernet cihazı 100M'deki bu kenar anahtarlarına bağlanır, ancak güvenlik kameraları veya birkaç yeni cihaz eklerseniz, 1G'de iletişim kurmak zorundasınız.

3. Ethernet anahtarınızın rolünü öğrendikten sonra, ihtiyaçlarınıza uygun bir anahtar seçtiğinizden emin olmak için o anahtara bağlanacağınız cihaz sayısını ve hangi hızda bağlanacağını planlayın. Birkaç ekstra bağlantı noktasına izin vererek genişletmeyi dikkate aldığınızdan emin olun. Ayrıca, daha yüksek hızlar için derecelendirilmiş bağlantı noktalarının gerektiğinde daha düşük hızlarda da iletişim kurabildiğini, bu nedenle 1G bağlantı noktasının da 100M veya 10M'de iletişim kurabildiğini unutmayın. Trafik hızlarından veya miktarlarından endişe ediyorsanız, şunu göz önünde bulundurun: Bir altyapı oluşturarak, neredeyse tüm olası darboğazları etkili bir şekilde tasarladınız. Çoğu trafik, ethernet'in fieldbus öncüllerine kıyasla kullanımı kolay çok küçük paketlerde iletilir.

4. Bazı ethernet anahtarlarına “yönetilmeyen” anahtarlar denir. Bu anahtarların avantajları, nispeten düşük maliyetli olmaları ve kurulum gerektirmemesidir. Dezavantajı, herhangi bir durum sağlamadığı ve sorun olduğunda ve olduğunda ağda sorun gidermeyi zorlaştırmalarıdır. Daha önce açıklanan hiyerarşik ağ altyapısında, yönetilmeyen anahtarları yalnızca ağın en ucunda düşünmelisiniz.

5. Bu bilgilendirme ethernet anahtar seçimine odaklanmış olsa da, kurulumdan sonra ethernet kablosu ve konnektör sorunlarını düzeltmek çok daha zor olduğu için uygun kabloları ve konektörleri belirtmek de aynı derecede önemlidir. Bunu bir başka makale konusu olarak paylaşacağız.

Diğer Özellikler: Yukarıda listelenen beş faktör, ethernet anahtar seçiminizde en kritik olanı olabilir, ancak sisteminizin maliyeti ve etkinliği üzerinde önemli bir etkisi olabilecek birkaç başka ethernet anahtarı özelliği vardır.

- Ethernet üzerinden Güç (PoE): Bugün bir dizi ethernet cihazı, güçlerini doğrudan ethernet kablosundan alarak ayrı kabloları ve güç kaynaklarını ortadan kaldırabilir. PoE cihazlarını destekleyen bir veya daha fazla portlu anahtarlar arayın. PoE ile ilgili daha sonra yayımlayacağımız Haber’imizi takip ediniz.

- Fazlalık: Ethernet anahtarları, ağınızın parçalarını yedeklemenizi sağlayan bir dizi özelliği destekler. Bunlar, çift veri yollu veya bir ring anahtarları kablolamanızı sağlayan protokoller, biri arızalandığında yedek güç kaynağı girişleri ve arıza süresini azaltmak için bir anahtarın yapılandırmasını otomatik olarak yedekler ve geri yükler.

- Güvenlik: Ağ altyapınızı, temel güvenlik özelliklerini etkinleştirmenin yanı sıra Katman 3 dağıtım anahtarlarını kullanarak baştan itibaren güvenlikle tasarlamanızı önemle öneririz. Daha fazla güvenliğe ihtiyacınız varsa, endüstriyel güvenlik aygıtları Katman 3 anahtarları/yönlendiricileri gibi davranır ve altyapınıza daha da fazla güvenlik ekler.

- IEEE-1588/Hassas Zaman Protokolü: Bu standart, milisaniyeden daha düşük hassasiyet sağlamak için güç iletim ve dağıtım trafo merkezlerinde, hassas hareket kontrol uygulamalarında ve ilk arıza tespit uygulamalarında kullanılır. Otomasyon cihazları arasına yerleştirilmiş tüm anahtarlar için bunu belirtin.