0 212 916 16 99

Ethernet Kablosu Bağlantı Çeşitleri Nelerdir?

blog

Ethernet Kablosu Bağlantı Çeşitleri Nelerdir?

T-568A Düz Ethernet Kablosu

1995 yılında onaylanan TIA/EIA 568-A standardı, 2002 yılında TIA/EIA 568-B standardı ile değiştirildi ve sürekli olarak güncellenmektedir. Her iki standart da korumasız bükümlü çift kablo ve ethernet bağlantısı için RJ-45 konnektörleri kullanmak için T-568A ve T-568B pin çıkışlarını tanımlar. Standartlar ve pin çıkış spesifikasyonu birbiriyle ilişkili ve değiştirilebilir gibi görünmektedir, ancak aynı değildir ve birbirlerinin yerine kullanılmamalıdır.

T-568B Düz Ethernet Kablosu

Hem T-568A hem de T-568B standart düz geçişli kablolar, ethernet bağlantılarınız için çoğunlukla patch cord olarak kullanılır. İki ethernet aygıtını doğrudan hub olmadan birbirine bağlamak için bir kabloya ihtiyacınız varsa veya iki hub'ı birbirine bağladığınızda, bunun yerine bir Crossover kablosu kullanmanız gerekir.

Burada dikkat edilecek husus ise; 4, 5, 7 ve 8 numaralı pinler elektrik taşırken,  1, 2, 3 ve 6 numaralı pinler data taşımaktadır.

RJ-45 Crossover Ethernet Kablosu

Bir Crossover Ethernet kablosunun nasıl bağlanacağını hatırlamanın iyi bir yolu, bir ucunu T-568A standardını kullanarak, diğer ucunu T-568B standardını kullanarak bağlamaktır. Renk kodlamasını hatırlamanın bir başka yolu, Yeşil kablo setini Turuncu kablo seti ile basitçe değiştirmek. Düz Yeşil'i Düz Turuncu ile değiştirin ve Yeşil/Beyaz’ı Turuncu/Beyaz ile değiştirin.

Temel Teori:

T-568A UTP ethernet düz kablo ve T-568B uçlu ethernet çapraz kablosuna bakarak, TX (verici) pinlerinin karşılık gelen RX (alıcı) pinlerine artı artı ve eksi olarak bağlandığını görüyoruz eksi. Ayrıca, 4, 5, 7 ve 8 pinlerindeki mavi ve kahverengi tel çiftlerinin her iki standartta da kullanılmadığını görebilirsiniz.

Ethernet Kablosu Talimatları:

Kabloyu makaradan istenen uzunluğa çekin ve kesin. Kabloları deliklerden çekiyorsanız, kablo çekildikten sonra Rj-45 fişlerini takmak daha kolaydır. Bir PC ile bir hub veya iki PC arasındaki toplam tel segment uzunluğu 100BASE-TX için 100 Metreyi ve 10BASE-T için 300 Metreyi aşmamalıdır.

Bir ucundan başlayın ve bir sıyırıcı veya bıçak kullanarak kablo kılıfını çıkarın (yaklaşık 2,5cm).

Çiftleri açın, açın ve kabloları istenen kablo ucu sırasına göre düzenleyin. Başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki ucu düzleştirin ve teller arasında boşluk olmadığından emin olun. Kabloların uçlarını, koruyucu kılıf Rj-45 plug içerisinde kalacak şekilde birbirleriyle aynı hizada kesin.

Rj-45 plugın bakır tarafı size bakacak şekilde tutun. Kabloları sıkıca itin. Her kablonun fişin ön tarafında bile düz olup olmadığını kontrol edin. Kabloların sırasını kontrol edin. Tekrar tekrar kontrol edin. Koruyucu kılıfın Rj-45 plug dayanağına tam oturduğundan emin olun. Kabloyu dikkatlice tutun ve Rj-45'i, Rj-45pensesi ile altın uçların kablolara temas edecek şekilde iyice sıkın.

Mutlaka ethernet kablosunu test edin.