0 212 916 16 99

Entegrasyon

product

SİSTEM ENTEGRASYONU NEDİR?

Sistem entegrasyonu, hem işletmeler arası iletişim hem de bir kurum içindeki iç işbirliği için gereklidir.

Çok geniş anlamda, sistem entegrasyonu, farklı alt sistemleri (bileşenleri) tek bir daha büyük sisteme bağlayan bir süreçtir. Yazılım çözümleri ile ilgili olarak, sistem entegrasyonu tipik olarak hepsinin işlevsel olarak birlikte çalışmasını sağlamak için çeşitli BT sistemlerini, hizmetlerini ve/veya yazılımlarını birbirine bağlama süreci olarak tanımlanır.

Kuruluşların sistem entegrasyonunu kullanmasının ana nedeni, operasyonlarının verimliliğini ve kalitesini artırma ihtiyaçlarıdır. Amaç, kurumlara çeşitli BT sistemlerinin entegrasyon yoluyla “birbirleriyle konuşmasını” sağlamak, bilgi akışlarını hızlandırmak ve kuruluşun operasyonel maliyetlerini azaltmaktır. Ancak sistem entegrasyonu yalnızca bir kurumun dahili sistemlerini bağlamak için değil, aynı zamanda kuruluşun faaliyet gösterdiği üçüncü tarafları da bağlamak için kullanılır.

SİSTEM ENTEGRASYON YÖNTEMLERİ

Tipik Sistem entegrasyon yöntemleri aşağıdaki farklı kategorilere ayrılmıştır:

NOKTADAN NOKTAYA ENTEGRASYON

Bir noktadan noktaya entegrasyonun (veya noktadan noktaya bağlantı) böyle bir sistem entegrasyonu olmadığı söylenebilir. Çünkü; sadece iki sistem bileşeni vardır. Bununla birlikte, “gerçek” sistem entegrasyonunun karmaşıklığından yoksun olsa da, birlikte çalışması için bir sistemi başka bir sisteme bağlar. Tipik olarak, bu noktadan noktaya entegrasyon sadece bir işlevi yerine getirir ve karmaşık bir iş mantığı içermez. Bulut tabanlı uygulamaların çoğu, en yaygın BT sistemleri için, ürün kutusundan çıkan “kullanıma hazır” entegrasyon modülleri olarak bu tür noktadan noktaya entegrasyonlar sunar.

DİKEY ENTEGRASYON

Dikey entegrasyon yönteminde, sistem bileşenleri (alt sistemleri) yukarı doğru temel dip fonksiyonu ile başlayarak, fonksiyonel "silolar" oluşturarak entegre edilmiştir. Bu, normalde, sadece sınırlı sayıda sistemi (ikiden fazla) içeren nispeten basit ve kolay bir yöntemdir. Ancak diğer taraftan, bu entegrasyon yöntemi, serttir ve uzun vadede yönetilmesi daha zordur. Yine de, bu yöntem, sadece tek bir işlevi ele alması gereken basit entegrasyonlar oluşturmak için etkili bir şekilde kullanılabilir.

Yıldız Entegrasyonu

Yıldız entegrasyonu, her alt sistemin noktadan noktaya bağlantılar kullanılarak diğer alt sistemlere bağlandığı bir sistem anlamına gelir. Bu, daha fazla işlevsellik sağlar, ancak entegre sistemlerin sayısı arttıkça, entegrasyonların sayısı da önemli ölçüde artar ve entegrasyonların yönetimi çok zor olur. Örnek olarak, bu yöntemi kullanarak on sistemi birbirine bağlamak için 45 ayrı entegrasyon gerekecektir ve bir sistemde her değişiklik olduğunda dokuz bağlantının da yeniden yapılması gerekebilir. Bazen Yıldız Entegrasyonu “Spagetti koduna” benzerlik olarak “Spagetti Entegrasyonu” olarak da adlandırılır.

YATAY ENTEGRASYON

Yatayentegrasyon, ayrı alt-sistemi, tüm alt sistemleri arasındaki bir ortak ara-yüz tabakası olarak kullanılır. Çoğu zaman bu katman bir Enterprise Service Bus (ESB) olarak adlandırılır. Bu yöntem, her alt sistemin ortak ara yüz katmanına bağlı diğer tüm alt sistemler ile iletişim kurmak için tek bir ara yüze sahip olmasına izin verir (yani on sistemde sadece on bağlantı vardır). Bu yöntemin yararı, her bir alt sistemin, başka herhangi bir sistemin ara yüzünü yeniden yapmak zorunda kalmadan değiştirilebilmesi veya değiştirilebilmesidir.

ORTAK VERİ BİÇİMİ ENTEGRASYONU

Farklı BT sistemlerinin birbirine entegrasyonu genellikle bir sistemden çıkan verilerin alıcı sistem tarafından kullanılan farklı bir veri formatına dönüştürülmesini gerektirir. Yıldız Entegrasyonunda olduğu gibi, her bir dönüşümün sistem bazında yapılması gerekiyorsa, veri dönüşümlerinin sayısı önemli ölçüde artar ve yüksek bir bakım görevi haline gelir. Bu sorunun üstesinden gelmek için, ortak veri formatı yaklaşımı, her sistemin kendi doğal formatından ortak olana (ve tersi) sadece bir veri dönüşümü yapmasına izin verir. Bu şekilde, gerekli veri dönüşümlerinin sayısı, alt sistem sayısı kadar yüksektir.