0 212 916 16 99

Termal Vücut Isı Ölçüm Sistemi

product

Mutlak 0°C (-273°C) ve -70 C üzerindeki tüm nesneler termal enerji yayarlar. Bu enerji nesnelerin sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Termal enerji gözümüzün göremediği kızılötesi (Infrared) aralıkta yayılır. Termal kamera, kızılötesi dalga boyu spektrumunda, nesne ile doğrudan temas gerçekleştirmeksizin sıcaklık modellerini algılayan cihazlara denir. Görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Termal görüntüleyiciler çıplak gözle tespit edilmeyen, ancak ciddi sonuçlara yol açabilen küçük problemleri net olarak görmemizi sağlar. Bir cisim tarafından salınan ışınımın miktarı sıcaklık arttıkça artar, bu yüzden termografi sıcaklıktaki farkları görmemizi sağlar. Termografik bir kamera tarafından görüntülendiklerinde, sıcak cisimler daha soğuk arka planların yanında oldukça göze çarpar. İnsanlar gündüz veya gece rahatlıkla görülebilir hale gelir. Termal kamera ile nesnelerin sıcaklıkları uzun mesafelerden %99.7 netlikte doğru algılanır ve ölçülür.

Termal kamera nesneleri yaydığı ısı sayesinde görüntüler. Nesnelerin yaydığı ısıdan yararlanarak hareketlerini tespit edip yerlerini belirleyen kameralardır. Termal kameralar son derece düşük sıcaklık farklarını algılayabilir ve bu farkları gerçek zamanlı video görüntüsü olarak dönüştürüp monitörde izlenmesini sağlar. Tüm nesnelerin ısısını gerçek ve doğrulukta ölçer. Termal kameralar çıplak gözle tespit edilmeyen, ancak ciddi sonuçlara yol açabilen salgınlarda insan vücudunu sıcaklığı ölçmemize yardımcı olur.

Sağlık sektöründe özellikle domuz gribi gibi yüksek ateşe sebep olan hastalıkların tespiti için kullanılmaya başlanmıştır. Tıpta iç yaralanma, iltihap ve damar tıkanıklarının tespitinde kullanılırlar.

Hastanelerde artan vaka sayısı artınca, virüs kaynaklı ateşli hastalıklar küresel sorun haline gelen vakalarda hastane girişlerinde, sınır kapılarında, havalimanlarında, deniz hudut kapılarında kullanılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü 2009 yıllında domuz gribi salgın ilan ettiğinde bütün ülkelerde sınır kapılarında termal görüntüleme kullanılmaya başlandı. Meksika’da başlamasıyla, domuz gribi tüm dünyaya yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) 11 Haziran 2009 tarihinde salgın olarak ilan etti. 31 Temmuz 2009’da Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre 168 ülke H1N1 içeren vaka ve toplamda 162.380 belirlendi.

Havaalanlarında termal ateş taraması, ilk olarak 2002-3 SARS salgını sırasında kullanıldı ve hala domuz gribi için yolcuların taranmasında kullanılmaya devam ediliyor.

Domuz gribinin yüksek ateş (38° ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik ve ağrı gibi temel özellikleri normal gripleri ile çok benzemektedir. Termal görüntüleme büyük ölçekte ateşli insan tarama konusunda 2002-3 SARS salgınında hastalığın yayılmasını önlemek için Asya’da birçok havalimanında yolcuları taramada kullanılmaya başladı.

Covid-19 salgınıyla termal görüntüleme ile ateş taraması yapılmaya başlandı. Burada temel çalışma prensibi olarak yüz algılama ile birlikte dış etmenlerin sıcaklıklarının yok sayılarak insanların gerçek sıcaklıklarının tespit edilmesini sağlamaktır. Videomuzda da görüldüğü üzere (izlemek için tıklayınız); aynı anda birçok insanın yüz tanıması ve vücut sıcaklığı ölçülebilmektedir. Covid-19’un Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından pandemi olarak kabul edilmesiyle birlikte aynı Domuz Gribinde olduğu gibi tüm dünyada Isı Ölçer Termal Kameralar hayatın her alanında kullanılmaya başlandı. Ülkeler normalleşme sürecinde öncelikli olarak alınacak tedbirlerde ilk sırada uzak mesafe ısı ölçer ürünlerinin kullanılmasına önem göstermektedir. Bugüne kadar Covid-19 hastalığına yaklaşık 4.000.000 insan yakalanmıştır.

Termal kameralar görüntü oluşturabildikleri belli bir sıcaklık aralığına sahiptirler. Her sıcaklık değerinde farklı IR yayılımlar olduğu ve her IR yayılımın farklı dalga boyuna sahip olmasından dolayı da bu objektifler belli sıcaklık aralıklarında görüntü verebilirler. Bu kameralarda kullanılan objektifler çok küçük sıcaklık farklarını yakalayabilen (0.01°C gibi) ve bu farklılıktan görüntü oluşturabilen özelliklerdedir.